Talk of the market: Η αβεβαιότητα επηρεάζει τους επενδυτές

Talk of the market: Η αβεβαιότητα επηρεάζει τους επενδυτές


Η δυναμική του νέου κύματος της πανδημίας προμηνύει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και δημιουργεί πιέσεις για αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων για την επιβράδυνση του ΑΕΠ φέτος. 

Η υγειονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σημαντικά και παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται σε καλύτερη θέση στους δείκτες από άλλες χώρες του κόσμου και της Ευρώπης ειδικότερα, έχει περισσότερους λόγους να ανησυχεί. Γι’ αυτό θα περίμενε κανείς ότι θα λειτουργήσει προδραστικά – όπως ίσως και στο πρώτο κύμα – και θα διαφοροποιηθεί ως προς το μίγμα των μέτρων από άλλες χώρες, ώστε να μην βρεθεί ποτέ στη θέση να έχει ως μόνο μέσο το lockdown για να διαχειριστεί την κρίση. Περιμένουμε σήμερα ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αβεβαιότητα ως γνωστόν επηρεάζει τους επενδυτές και η βουτιά του Χρηματιστηρίου χθες ήταν ενδεικτική της αδυναμίας της εγχώριας κεφαλαιαγοράς να απορροφήσει μέρος των κραδασμών, ειδικά σε μια περίοδο με αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο. Βαρίδι οι τράπεζες, καθώς ενσωματώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου εν μέσω πανδημίας. Σήμερα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρακολουθούμε πλάνα του ίδιου έργου…

O επικεφαλής του SSM, Andrea Enria σε άρθρο του στους Money Moments υπερασπίζεται την ιδέα μιας πανευρωπαϊκής κακής τράπεζας ενόψει του νέου κύματος κόκκινων δανείων που δημιουργείται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αναφέρεται στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εθνικές κακές τράπεζες με “ευρωπαϊκή σφραγίδα” και σημειώνει μεταξύ άλλων τη σημασία κεντρικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ίδιων εγγυήσεων και παρόμοιων επιπέδων τιμολόγησης στη μεταβίβαση. 

Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν χθες οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, σε συνέχεια της πρότασης Τζόν Πόλσον. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επικείμενη απόφαση του SSM στις 12 Νοεμβρίου σχετικά με την πληρωμή των τοκομεριδίων ύψους 165 εκατ. ευρώ. Αν αποφασίσει να μην πληρωθούν τα CoCos, τότε τα αξιόγραφα αυτά μετατρέπονται σε κοινές μετοχές της εκδότριας επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (σήμερα στα 6 ευρώ ανά μετοχή). Το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας από το 26,4% σήμερα στο 61,3%.

Από την Κυριακή 1η Νοεμβρίου η χώρα υιοθετεί Concentrate on Model στην αγορά ενέργειας, μια μεταρρύθμιση που είχε προγραμματιστεί και αναβληθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Υπόσχεται να τονώσει τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά εξαλείφοντας στρευλώσεις και συνδέοντας την αγορά με τη ζήτηση ανοίγοντας το δρόμο για ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών.

Η Epsilon Net δημοσίευσε το Πληροφοριακό Σημείωμα για την εξαγορά ποσοστού 80% του μετοχικού κεφαλαίου της μη εισηγμένης στο Χ.Α. Data Communication. Το τίμημα για την εξαγορά ανέρχεται σε 6,3 εκατ. ευρώ με βάση τη συμφωνία που καταρτίστηκε στις 26.10.2020.

Η MLS καλεί τους ομολογιούχους δανειστές του ΚΟΔ σε συνέλευση την 16η Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Αθηναΐς για να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων οι εν εξελίξει έλεγχοι και η καταγγελία του προγράμματος για τη μη εμπρόθεσμη καταβολή τόκων περιόδου από 27.07.2020 έως 26.10.2020. Σε περίπτωση μη ύπαρξης απαρτίας οι ομολογιούχοι καλούνται σε επαναληπτική συνέλευση την 20η Νοεμβρίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 4 και 5 Νοεμβρίου αντίστοιχα, ανακοινώσουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2020 οι Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια. 

naftemporiki.gr

Supply connection

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.