11:30
18/5

Σελήνη η άλλη αστρολογία

Από τη Βίκη Παγιατάκη (Mayo School of Astrology)
UPDATED:
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Σελήνη η άλλη αστρολογία

Το τρίπτυχο Ήλιος, Σελήνη, ωροσκόπος άνετα θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύει τη βάση ή τον καμβά, αν θέλετε, της προσωπικότητας ενός ατόμου μέσα στην αστρολογία.

Ο Ήλιος, καθώς είναι το κέντρο γύρω από το οποίο στρέφονται τα πάντα στο ηλιακό σύστημα, σχηματίζει μέσα σε ένα ωροσκόπιο το κέντρο του συνειδητού τμήματος της ψυχής μας. Είναι το ΕΓΩ ή, αλλιώς, η εκπεφρασμένη προσωπικότητά μας. Φυσικά, όταν μιλάμε για τον Ήλιο, εννοούμε το ζώδιό μας. Αυτό το ουράνιο σώμα συνδέεται με τη γενετήσια παρόρμησή μας και η θέση του στο κάθε ζώδιο μας δείχνει με ποιον τρόπο ο καθένας θα προσπαθήσει να γίνει ο εαυτός του.

Ο ωροσκόπος δεν είναι η φανερή και εκπεφρασμένη προσωπικότητά μας, όπως είναι ο Ήλιος, αλλά η ενδόμυχη.

Είναι η πιο μυστική και, ανάλογα με τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα βρεθούμε και τις επιρροές που θα δεχτούμε, θα προκύψει ο βαθμός –μεγαλύτερος ή μικρότερος– που θα καταφέρουμε να την εκφράσουμε. Σκεφτείτε, π.χ., ένα άτομο που ανήκει στο ζώδιο των Ιχθύων –και η θέση του Ήλιου του είναι, φυσικά, εκεί– να κληθεί να εκφράσει έναν ωροσκόπο Λέοντα και τα πιο φιλόδοξα σχέδιά του. Θα ήταν σαν η φλόγα που αντιπροσωπεύει αυτός ο ωροσκόπος –μια που ο Λέων είναι ζώδιο της φωτιάς– να δέχεται συχνά πυκνά έναν κουβά νερό! Ένας διαρκής «πόλεμος», λοιπόν, με πολλές μάχες-επεισόδια έχει να εκτυλιχθεί εδώ.

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο εδώ είναι η θέση της Σελήνης. Γιατί η Σελήνη θα μας πει αν και κατά πόσον το άτομο έχει την ψυχική δύναμη και την αντοχή να κρατήσει τις ισορροπίες, καθώς μπορεί να συγκρούονται συνειδητά, αλλά και ασυνείδητα αντικρουόμενες τάσεις και δυνάμεις. Η Σελήνη είναι μια πρωταρχική δύναμη, που βρίσκεται στη βάση των πάντων. Όπως η Σελήνη, που δεν έχει δικό της φως, αλλά αντανακλά το φως του Ήλιου, έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσλαμβάνει τις δημιουργικές παρορμήσεις του και μαζί με τις επιδράσεις των πλανητών τις μορφοποιεί.

Οι «δραστηριότητες» που φαίνεται ότι παράγονται από τον Ήλιο παίρνουν σάρκα και οστά με τη στήριξη και τη βοήθεια της Σελήνης.

Θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε αυτό που διατύπωσε ο Καρλ Γιουνγκ ότι ο Ήλιος είναι το συνειδητό τμήμα του ατόμου και η Σελήνη το ασυνείδητο, και αυτά τα δυο καταφέρνουν να ενοποιήσουν τα δυο κομμάτια της ψυχής μέσα από μια συντονισμένη δράση. Στο συνειδητό κομμάτι της ψυχής μας εδρεύουν τα συναισθήματα, οι συγκινήσεις, τα πάθη, η φαντασία, οι αλλαγές της διάθεσής μας, η ικανότητα προσαρμογής, η διατήρηση συμβάντων και εντυπώσεων με συναισθηματικό αντίκτυπο. Αυτή είναι η έδρα του ονείρου, της ποίησης και της ομιλίας, που μπορεί να εκφραστεί έμμεσα με εικόνες και σύμβολα. Η θέση της Σελήνης σε ζώδιο και οίκο, όπως και οι γωνίες που θα κάνει με τον Ήλιο αλλά και τους πλανήτες, θα μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το μητρικό φίλτρο που διαθέτει μια γυναίκα, την τρυφερότητα, την εξυπηρετικότητα, τη συμβιβαστική διάθεση, την τάση για καπρίτσια, αλλά και τη σταθερότητα που μπορεί να επιδείξουν όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Το ίδιο και την ενεργητικότητα ή την παθητική στάση στα πράγματα της ζωής.

Σε καλή θέση μέσα σε ένα ωροσκόπιο, δείχνει μια προστατευμένη βρεφική και νηπιακή ηλικία, σωστές αρχές από την οικογένεια, αλλά και την κοινωνικότητα – όχι την επίκτητη και επίπλαστη, αλλά την αυθεντική ενός ατόμου. Είναι, επίσης, δείκτης της σχέσης με τη μητέρα αλλά και της εικόνας, υποκειμενικής ή αντικειμενικής, που έχουμε για αυτήν. Στο ωροσκόπιο μιας γυναίκας δείχνει την κατάσταση της υγείας της περισσότερο από αυτήν του άντρα, που την απεικονίζει ο Ήλιος και οι πλανητικές γωνίες που γίνονται με αυτόν.

Το ζώδιο όπου βρίσκεται η Σελήνη ενός άντρα φανερώνει τον τύπο της γυναίκας που τον ελκύει περισσότερο.

Αν η Σελήνη, π.χ., είναι στον Σκορπιό, η έλξη μπορεί να είναι για μια γυναίκα που ανήκει σε αυτό το ζώδιο ή μια «πλουτώνια» γυναίκα. Αυτός είναι ο τύπος γυναίκας στο ωροσκόπιο της οποίας ο Πλούτωνας συνδέεται με σημαντικούς πλανήτες. Όταν λέμε μας ελκύει ένα άτομο, δεν πάει να πει ότι αυτομάτως ταιριάζουμε με αυτό και ότι η κοινή ζωή μας θα είναι πάντα ανέμελη. Σκεφτείτε για λίγο, π.χ., έναν Υδροχόο που έχει τη Σελήνη του στον Λέοντα και παντρεύεται μια γυναίκα Λέοντα: Έλξη σαφώς, αλλά και μεγάλες διαφορές στην πρακτική εξυπηρέτηση της καθημερινότητας.

Η Σελήνη σε όχι και τόσο πριμοδοτημένη θέση από πλευράς ζωδίου ή σε σχέση με τον Ήλιο και τους πλανήτες μπορεί να δημιουργήσει ένα άτομο μαλθακό, φοβισμένο, αναποφάσιστο, ασταθές, αναξιόπιστο, ξεροκέφαλο, με έντονα και απρόβλεπτα συγκινησιακά ξεσπάσματα ή προσποιητή και υποκριτική συμπεριφορά. Η μητρική αγάπη μπορεί να γίνει τόσο απόλυτη και κτητική που μπορεί να γίνει δεσμευτική και τυραννική. Η μητέρα που αγαπάει μόνο το παιδί της κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, που θα το βρουν και οι δύο στη συνέχεια στη ζωή τους.

Αstra & Οραμα