21:45
17/5

Τι είναι η Ενέργεια Qi;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Τι είναι η Ενέργεια Qi;

Τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στηρίζονται στην ανάλυση της κατάστασης της ζωτικής ενέργειας του οργανισμού, γνωστής ως Κι ή Qi,

To Qi θεωρείται ότι σχηματίζει τη βάση όλων των φαινομένων στο σύμπαν. Η αφθονία και η ισορροπία στη ροή του Qi έχει ως αποτέλεσμα την καλή υγεία και ζωτικότητα του ατόμου.

Στο κλασικό βιβλίο ιατρικής του κίτρινου αυτοκράτορα (Νέι Τζινγκ, 100 π.Χ.) αναφέρεται: «To Qi είναι η ρίζα της ανθρώπινης ύπαρξης» και κυβερνάει όλες τις διαδικασίες του οργανισμού, τόσο τις σωματικές όσο και τις νοητικές. Οι μεσημβρινοί είναι οι αγωγοί της ενέργειας Qi και συνδέουν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα λειτουργιών.

Στο σώμα η ενέργεια εμφανίζεται σε διαφορετικές μορφές, για να εκτελέσει τις ποικίλες λειτουργίες του οργανισμού. Ονομάζονται «Ζωτικές Ουσίες» και είναι: Yin Qi (Yin ενέργεια), Yang Qi (Yang ενέργεια), Xue (Αίμα), Jing (Απόσταγμα), Ying Qi (Θρεπτική ενέργεια), Wei Qi (Αμυντική ενέργεια), Yuan Qi (Πρωταρχική ενέργεια), Jin Ye (Υγρά και Ρευστά).

Για να διατηρηθεί σε ζωή ο οργανισμός, πρέπει να υπάρχει ισορροπία και αφθονία στις ζωτικές ουσίες.

Αρχικά, κληρονομούμε από τους γονείς μας το απόσταγμα που αποτελεί τη βάση για την παραγωγή των άλλων ζωτικών ουσιών του οργανισμού. Εν συνεχεία λαμβάνουμε ενέργεια από τον αέρα και την τροφή, που ο οργανισμός μετατρέπει σε ουσίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Αντίθετα από την ηλεκτρική καλωδίωση ενός σπιτιού, η οποία υπάρχει είτε περνάει το ηλεκτρικό ρεύμα είτε όχι, οι μεσημβρινοί δεν υπάρχουν ανεξάρτητα από το Qi. Τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα είναι εύκολα να προσδιορίσει κανείς γιατί όταν γίνει μία τομή στο σώμα, μπορεί να δει ότι υπάρχουν.

Τα ενεργειακά κανάλια όμως, δεν μπορούμε να τα δούμε με τον ίδιο τρόπο, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν έχουν φυσική δομή και δεν υπάρχουν μέσα σε ένα νεκρό σώμα. Τα κανάλια ωστόσο φαίνεται ότι πράγματι επηρεάζουν τους ιστούς από τους οποίους περνάνε, προκαλώντας αλλαγές που παραμένουν ακόμα και μετά θάνατο.

Ερευνα που έγινε στην Κίνα από τον καθηγητή Τζου Τσανγκ Σιανγκ από το Πεκίνο δείχνει ότι το δέρμα είναι πιο λεπτό κατά μήκος των καναλιών απ’ ό,τι στο παρακείμενο δέρμα. Επίσης ανακάλυψε ότι τα υπερηχητικά κύματα ταξιδεύουν πιο γρήγορα και με πιο υψηλό τόνο κατά μήκος της διαδρομής των καναλιών σε σύγκριση με τις γύρω περιοχές.

Αstra & Οραμα