11:02
16/2

Οι δύο μορφές του ξεματιάσματος

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Οι δύο μορφές του ξεματιάσματος

Το μάτιασμα έχει δύο μορφές: την ηθελημένη, εκούσια επιρροή, που εμπνέεται από κακία και φθόνο, και την ακούσια, υποσυνείδητη επίδραση, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει το άτομο που έχει την ατυχία να τη διαθέτει.

Και δεν είναι σπάνιες οι φορές που τυχαίνει να έχουμε στο περιβάλλον μας κάποιον πολύ καλό άνθρωπο, που μας αγαπάει ειλικρινά, και όμως μας ματιάζει!

«Ένα από τα πιο παράξενα και γενικευμένα είδη προβλέψεων είναι ο φόβος για το κακό μάτι. Φαίνεται ότι ο άνθρωπος πάντοτε γνώριζε την πηγή αυτού του φόβου. Οποιος κατέχει κάτι πολύτιμο, αλλά ευάλωτο, φοβάται το φθόνο των άλλων. Προβάλλει επί των άλλων το φθόνο που ο ίδιος θα ένοιωθε, αν ήταν στη θέση τους. Αυτού του είδους τα συναισθήματα προδίδονται με το βλέμμα, ακόμα κι αν καταπνίξουμε την προφορική έκφρασή τους. Και αν κάποιος είναι πολύ διαφορετικός από τους γύρω του, ιδιαιτέρως λόγω δυσάρεστων σωματικών ελαττωμάτων, θεωρείται ότι τρέφει ασυνήθιστα ισχυρό φθόνο και την ικανότητα να μετατρέπει αυτόν τον φθόνο σε κακόβουλη πράξη»
Ζίγκμουντ Φρόιντ

Αstra & Οραμα