12:31
19/5

Astro Survivor show No.11: Η διαχείριση της ήττας

Από τον Πέτρο Ελευθεριάδη
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Astro Survivor show No.11: Η διαχείριση της ήττας

Εδώ και μέρες ακούμε πως οι μαχητές ξέρουν να διαχειρίζονται την ήττα, ενώ οι διάσημοι όχι. O Ντάνος π.χ. έχει πολλά νεύρα (Άρης/Κρόνος σε τετράγωνο με Ήλιο, εντάξει) και είναι απίστευτα ανταγωνιστικός, ενώ οι μαχητές είναι βρε παιδί μου εντελώς υπεράνω και πανηγυρίζουν μαζί με τους αντιπάλους, τόσο ανωτάτου!

Και ξαφνικά χάνουν οι μαχητές την ασυλία και περιμένω να ακούσω αβροφροσύνες, συγχαρητήρια, ταπεινά υποκλίνομαι και τα τοιαύτα. Και, ω του θαύματος, ακούω τον μισθοφόρο, αυτόν τον μεγαλόκαρδο άνθρωπο που δεν του έχει βγει ποτέ κακή κουβέντα από το στόμα, να λέει πως τον «θλιβεί» (εκ του ρήματος θλιβώ, -είς, εί) να βλέπει τέτοια συμπεριφορά από τον Αγγελόπουλο. Ποια συμπεριφορά είναι αυτή; Αυτή που δείχνουν ΟΛΟΙ οι παίκτες και των δύο ομάδων από την αρχή του παιχνιδιού, που αναφέρουν δηλαδή στον παίκτη τους που αγωνίζεται εκείνη τη στιγμή ότι ο αντίπαλος δεν έχει πετύχει καμιά βολή, δεν έχει βάλει καλάθι ακόμα κλπ. Μετά από 3,5 μήνες παιχνιδιού, ο μισθοφόρος τώρα θυμήθηκε ότι τον ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά. Τι να κάνουμε, έχει μια καθυστέρηση το παιδί στα θέματα αυτά, πάντως δεν έχει καμία σχέση με την ήττα για όνομα του Θεού! Αυτήν ξέρει και τη διαχειρίζεται πάρα πολύ καλά. Δεν έχω και τον χάρτη του, να δω βρε παιδί μου από πού πηγάζει αυτή η ανωτερότητα.

Τι άλλο να σας πω; Α ναι. Η επιμόρφωση συνεχίζεται. Μας βάζουν και υποτίτλους από κάτω πολύ συχνά και διαβάζουμε. Τώρα, το κάνουν αυτό γιατί είναι η θάλασσα δίπλα και μπορεί να μην ακούμε καθαρά ή το κάνουν για να καταλαβαίνουμε τον Μάριο-Πρίαμο, αυτόν που έσπασε πλευρά και κλείδα, αλλά τελικά ζήτημα είναι να είχε δύο μελανιές; Πάντως, ένα ευχαριστώ να πούμε στο κανάλι γιατί μάθαμε πολύ καλά κυπριακά. Π.χ.  «τον ποπόν τον τόσον» (δική μου παραλλαγή) είναι έκφραση επαίνου και επιβράβευσης στην Κύπρο, δεν έχει τίποτα το αρνητικό, αμέσως εμείς οι καλαμαράδες να βγάλουμε συμπέρασμα! Ενώ το «θα πάνε στην παραλία να κλάψουνε» στην ουσία σημαίνει «θα πάω να  πανηγυρίσω, να μπω σε διονυσιακή έκσταση» ή κάτι παρεμφερές. Δεν είναι τέλεια τα κυπριακά; Εγώ μόνο ένα τζαμέ ήξερα.

Στο μεταξύ τα λάθη των παικτών πολλαπλασιάζονται και οι περισσότεροι συμμετέχοντες αγνοούν ότι το επίθετο «ενδιαφέρων –ουσα,  -ον» είναι τριγενές και τρικατάληκτο. Σαν να μην μας έφταναν όμως οι παίκτες, τώρα έχουμε και τους υποτίτλους του καναλιού, καθώς αυτός που τους γράφει επιμένει εδώ και πολλά επεισόδια ότι ο παρατατικός του είμαι στο α΄ πληθυντικό πρόσωπο είναι «είμασταν» και όχι «ήμασταν». Να δηλώσει συμμετοχή του χρόνου στο παιχνίδι, έχει το απαραίτητο προσόν συμμετοχής ο τύπος αυτός.

Υ.Γ. 1 Άσε μας ρε Σπαλιάρα! Χαλάς τον κόσμο, εκτοξεύεις κατηγορίες ενώ δεν έχεις καμιά απόδειξη και μετά αναρωτιέσαι γιατί σου επιτίθενται!
Υ.Γ. 2 Αυτός ο Ματσούκα που τους ταΐζει, μια Δήμητρα τι την έχει;

Πέτρος Ελευθεριάδης, Επικεφαλής Εκπαιδευτής της Σχολής QHP petelefth@gmail.com
facebook.com/qhphellas

Αstra & Οραμα Online